Wegen en pijlen volgen we zonder erbij na te denken met onze ogen.

We volgen ‘als vanzelf’ wegen en pijlen

Het effect van foto’s, video’s en infographics op bereik kan flink worden verhoogd door te optimaliseren volgens algemeen bekende regels. Bijvoorbeeld door het gebruik van mensen, kleuren en wegen. Met de juiste aanpassingen wordt je verhaal een sprookje. En wie houd nu niet van sprookjes? Gebruik de juiste structuur en je realiseert een sprookjesachtig groot bereik, waarbij je ook je gestelde doelen haalt.

Beeld onmisbaar voor bereik

Internetters zijn steeds meer op beeldgeoriënteerd. Het bereik van berichten met beeld is daardoor beduidend beter dan berichten met alleen tekst. Vandaar het toenemende gebruik van infographics, foto’s en video. Opvallend is dat veel aandacht wordt besteed aan de teksten op website: opbouw, toon, optimalisatie voor zoekmachines, actiegericht, etc. Kijken we echter naar de foto’s en video’s die worden gebruikt, dan is dat vaak een stuk minder doordacht. Jammer, want net als bij teksten kan het effect flink worden verhoogd door te optimaliseren volgens algemeen bekende regels.

Mensen trekken mensen

Een oude regel, die ook in het digitale tijdmerk onverminderd opgaat. Wie heeft zich wel eens afgevraagd waarom het ene terras helemaal vol zit, terwijl je op het terras ernaast een kanon kunt afschieten? Of waarom je bij het tijdschriftenschap vanaf veel covers wordt aangestaard door een gezicht? Mensen zijn voorgeprogrammeerd om aandacht te hebben voor ‘soortgenoten’ en ‘onverwachte situaties’. We worden als het ware vanzelf naar afbeeldingen en video’s toe gezogen die deze elementen bevatten. Belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van afbeeldingen zijn dan ook:

 • laat mensen zien, het liefst met gezichten of ogen die ergens naar kijken
 • gebruik felle kleuren, contrast en verrassende composities; mensen reageren op verrassende situaties
 • pijlen en wegen doen het ook goed, vanuit onze natuurlijk neiging die te volgen

Bekijk de volgende pagina voor voorbeelden van sterke foto’s die veel effect hebben. Ook voor video’s en infographics gaan deze regels op.

Je verhaal is net een sprookje…

Een infographic, een video maar ook een serie van foto’s: allemaal vertellen ze een verhaal. De meest pakkende verhalen worden al eeuwen (door)verteld: sprookjes. Deze verhalen hebben altijd een standaard rolverdeling. In moderne verhalen en storytelling wordt vaak teruggegrepen op deze rollen. En met succes. Mensen vertellen graag verhalen door / delen graag afbeeldingen en videao’s met de herkenbare rolverdeling van een sprookje:

 • de held: een persoon, bedrijf, product en/of idee
 • de helpers:  andere consumenten, andere bedrijven of ’technologie’
 • tegenstanders: andere bedrijven, maar ook ‘hoge kosten’, ‘lange wachttijden’, etc.
 • benadeelden waarvoor de held strijdt:  ‘verwaarloosde klanten’, ‘gezinnen met een klein budget’, etc.

Een mooi voorbeeld van storytelling is onderstaande video van het Wereld Natuur Fonds, die dan ook veel is gedeeld op internet:

Vergeet niet te vertellen wat je wilt vertellen…

Het is belangrijk dat het verhaal een groot bereik heeft. Minstens even belangrijk is dat jij je doel bereikt. Ofwel: dat kijkers de boodschap opnemen en overgaan tot actie. Denk na over een goede structuur:

 • zorg voor een pakkende opening met bijvoorbeeld een anekdote, vraag, opvallend of verontrustend feit, terug- of vooruitblik
 • laat zien wat het doel van het verhaal is. Kijkers weten dan vooraf waar ze hun tijd in stoppen en kijken rustiger
 • bouw het verhaal op aan de hand van een aantal duidelijk te onderscheiden onderwerpen. Bijvoorbeeld: ‘klimaat’, ‘MVO’, ‘investering’, ‘kansen’ etc.
 • kies een duidelijk structuur. Bijvoorbeeld: chronologisch, ‘van probleem naar oplossing’, ‘gedrag-effect’, ‘van buiten naar binnen’, etc.
 • sluit af met je call to action