Play knop video'sPer minuut wordt 300 uur aan video geupload. Hoe kom je dan nog naar boven zonder gigantisch budget? Door (1) na te denken over het soort content, (2) het af te stemmen op het kanaal en (3) op de doelgroep die je wilt bereiken. Een ‘noodzakelijke’ video (veelal gericht op een niche) kan met minder budget toe dan een ‘leuke’ video (helemaal als dit een beoogde viral is).

Kiezen tussen ‘noodzakelijk’ en ‘leuk’

Er zijn twee soorten video’s: ‘noodzakelijke’ en ‘leuke’. Noodzakelijke video’s moet men bekijken. Bijvoorbeeld om een product te gebruiken of kennis op te doen. Deze video’s bieden de kijker iets dat ergens anders niet, of lastiger, is te vinden. Deze video’s zijn functioneel en relatief voordelig te maken. En daarnaast zijn er de ‘leuke’ video’s. Wat ‘leuk’ is, verschilt per persoon. Maar een aantal factoren komen steeds terug:

Het gebruiken van een of meerdere van deze elementen in je video vergroot de kans op succes aanzienlijk. Het verhoogt echter ook de investering.

Past de video bij je doel?

In grote lijnen kunnen drie soorten video’s worden onderscheiden. Welke je kiest hangt of van de boodschap die je wilt overbrengen en het publiek dat je wilt bereiken:

 • Hygiëne: video’s waar men gericht naar op zoek gaat of moet. Alleen geschikt om te adverteren binnen dezelfde categorie
 • Hub: video’s die het goed doen binnen specifieke doelgroepen. Geschikt voor pre-roll, in game en vergroten betrokkenheid mits ingezet binnen doelgroep.
 • Hero: video geschikt voor brede inzet op diverse kanalen. Zoals TV, out-of-home en Youtube. Ook interessant om algemene betrokkenheid te vergroten.

In onderstaande figuur zijn de drie soorten uitgezet:

3H model voor videocontent: Hygiene, Hub, HeroStappenplan naar succesvolle inzet video

Een helder stappenplan vergroot de kans op succes flink. Door de stappen te doorlopen worden duidelijk keuzes gemaakt en doelen scherp gesteld. Dat komt de effectiviteit ten goede. De stappen naar een succesvolle videocampagne zijn:

 • bepaal het doel. Wil je dingen uitleggen (how-to) of mensen bereiken (need-to-see)?
 • zet op een rij welke kernwaarden van de organisatie de video moet uitstralen
 • stel je doelgroep vast en welk soort inhoud (Hygiëne, Hub of Hero) daarbij past
 • wat wordt de trigger voor mensen om te kijken? Is het persoonlijk, actueel, leuk om te delen en/of moet het ook over langere tijd nog mensen aanspreken (‘longtail’)?
 • wat zijn de zoektermen die de doelgroep gebruikt? Verwerk deze zoektermen rond je video (titel, omschrijving), zodat deze beter vindbaar is in zoekmachines.

‘De schaar er in’ voor optimaal bereik en effect

Een oude filmwet gaat ook op voor moderne online video. ‘De schaar’ zegt dat de boodschap het best overkomt als geluid en beeld hetzelfde vertellen. Hoe verder de verhalen van geluid en beeld uit elkaar liggen (‘hoe verder de schaar open staat’), hoe slechter de boodschap overkomt.

Heldere briefing verlaagt investering

Het maken van een video kan zoveel of zo weinig kosten als men zelf wil. Niet iedere video hoeft van superieure kwaliteit te zijn. Het verwachtingspatroon van de doelgroep en klanten zijn hierbij belangrijk. Van kleine organisaties wordt mindere kwaliteit sneller geaccepteerd dan van grote en bekende merken. Ook is kwaliteit minder belangrijk bij een ‘how-to’ dan bij een ‘need-to-see’ video. Wat in ieder geval altijd helpt om de kwaliteit te verhogen en/of de investering te verlagen is een helder briefing richting producent. Een heldere briefing zorgt voor:

 • minder draaidagen
 • afname in montageuren
 • snellere en gerichter scripting

En er is nog meer goed nieuws: de punten voor je briefing kun je rechtstreeks uit je stappenplan voor een succesvolle inzet halen.