Icoon voor afspelen videoHet aantal kanalen dat je in kunt zetten om jouw video onder de aandacht te brengen van je doelgroep groeit snel. Naast Youtube bieden tegenwoordig ook veel social media platformen uitstekende mogelijkheden om videocontent te verspreiden. Hierbij claimt Facebook zelfs meer pageviews dan Youtube. Je haalt de beste resultaten en het hoogste bereik met de juiste combinatie van (1) videocontent, (2) platform en (3) doelgroep.

Videocontent groeit, aantal platformen ook

In 2014 liet Youtube weten dat gebruikers per minuut 300 uur aan filmmateriaal uploaden. In 2015 is het aantal toegevoegde uren video per minuut opgelopen tot 500 uur. En Youtube is niet al lang niet meer het enige platform met videocontent. Facebook, Snapchat, Twitter, LinkedIn en andere social media platformen laten zien dat ze prima in staat zijn jouw video onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Kortom: meer uren video en meer platformen. Hoe kom je dan nog naar boven? Belangrijke stappen om je publiek met videocontent te bereiken zonder groot budget zijn:

 • bepaal je doelgroep
 • weet wat voor soort content je met hen wilt delen
 • onderzoek welk platform daarbij het best past

Het bereik van Facebook versus Youtube

Je doelgroep is te vinden op een of meer social media platformen. Als je jongeren wil bereiken, is Snapchat dikwijls geschikter dan Twitter. En Facebook helpt je waarschijnlijk meer om moeders te bereiken dan LinkedIn. Ieder social medium heeft zijn eigen publiek. Facebook claimt in 2015 8 miljard views per dag, en Snapchat 6 miljard views per dag. Dat is meer dan het aantal views dat Youtube zegt te hebben. De verklaring: Facebook telt al een view nadat een filmpje 3 seconden is afgespeeld, terwijl Youtube pas na 30 seconden een view noteert. Daarbij komt dat filmpjes op Facebook automatisch starten, waardoor die 3 seconden regelmatig gehaald worden, zonder dat iemand de bewegende beelden bekijkt. Onduidelijk is na hoeveel seconden een view wordt geteld bij Snapchat.

Video via Youtube of Social Media?

Het feit dat zowel de social media kanalen als Youtube video’s tonen aan de gebruikers, is ook meteen de grootste overeenkomst tussen de twee soorten platformen. Youtube werkt op basis van zoekopdrachten, het is de tweede zoekmachine in de wereld (na Google). De social media daarentegen werken met een tijdlijn waarin de videocontent voorkomt. Youtube biedt videocontent daardoor aan op basis van een ‘pull’ tactiek, terwijl de tactiek van social media meer als ‘push’ is te omschrijven. De keuze voor een platform hangt daardoor mede af van de volgende vraag:

 • gaat men op zoek naar je filmpje (Hygiëne)?
 • vind een specifieke doelgroep je video interessant (Hub)?
 • zijn de bewegende beelden breed inzetbaar op meerdere kanalen (Hero)?

In onderstaande figuur zijn de drie soorten video’s uitgezet:

3H model voor video: Hygiene, Hub, HeroDrie soorten videocontent op basis van inzetbaarheid

Bepaal welk platform past

Facebook en andere social media serveren de filmpjes in de tijdlijn en zijn daardoor erg geschikt voor Hub-video’s. Helemaal omdat social media goede mogelijkheden bieden om snel en gericht doelgroepen te bereiken. Youtube is juist een platform waar mensen gericht op zoek gaan naar video’s waarin ze interesse hebben. Het bereik is minder direct, maar de video is langer vindbaar. Bovendien worden Youtube resultaten ook in Google getoond. Wat de (SEO-)resultaten flink verbetert. Daarom is Youtube meer geschikt voor tutorials en langere films. Ofwel de Hygiëne-video’s. De Hero-video’s zijn geschikt voor alle platformen, inclusief TV, out-of-home, etc. Deze moeten zo breed mogelijk worden uitgezet over de diverse social media en Youtube.

Voordelen van Facebook (en andere social media):

 • direct bereiken van je doelgroep
 • meer betrokkenheid (o.a. door taggen van mensen)
 • geen reclame (op dit moment)
 • interessant voor actualiteit, entertainment en toegankelijke content

Voordelen van Youtube:

 • video’s zijn langer vindbaar en makkelijk te verspreiden
 • kanaal inrichten voor je doelgroep en abonnees te verzamelen
 • mogelijkheid geld te verdienen met advertenties bij eigen video’s
 • geschikt voor langere video’s

Gebruik het beste van beide

Social media (waarvan Facebook de grootste is) en Youtube hebben ieder hun eigen voordelen. En het mooie is: je kunt van allebei profiteren. Bewegende beelden zijn gemakkelijk op meerdere platformen te delen. Hou wel rekening met de genoemde verschillen tussen de platformen. Social Media, zoals Facebook, zijn heel geschikt voor korte, laagdrempelige filmpjes. Zeg maar de ‘film-snacks’. Terwijl op Youtube de langere en/of diepgaandere versies getoond kunnen worden. Houd rekening met wat extra investeringen om de videocontent aan te passen om hem helemaal geschikt te maken voor ieder kanaal.


Over de auteur

Nick Nijhuis vergroot als marketingcoach de opbrengsten uit online marketing. Daarnaast is hij hogeschooldocent en projectleider op het gebied van digital marketing.