Play knop video's background video conversie optimalisatieSteeds meer sites werken met video’s, ook als achtergrond. Mooi, maar niet altijd effectief. Want bewegene beeld leidt af van het doel waar de bezoeker voor op de website komt. Of bij beslissen over een aankoop. Het is belangrijk het effect op de conversie te testen. En te zorgen dat de video relevant is. Noem het background video conversie optimalisatie. Dan is het niet alleen mooi, maar ook effectief.

Background video niet altijd effectief

Het staat mooi, zo’n bewegende video, al dan niet in de background van je site. En het wordt ook steeds makkelijker te implementeren. Bij bijvoorbeeld Plate heb je voor enkele tientjes per maand al een website mét video in de achtergrond. En wie zelf bouwt vindt makkelijk een plugin voor HTML 5 video background voor WordPress of een code. Mooi is echter niet hetzelfde als effectief. In het Marketingfacts Jaarboek schrijft Bart Schutz in zijn topic over psychologie: “uit A/B testen blijkt dat carrousels op homepages sterk verkoopverlagend werken bij doelgerichte bezoekers”. De reden is dat deze bewegende elementen de bezoekers afleiden van het doel / de taak waarvoor ze op de site komen. Dat probleem speelt ook met video’s op de achtergrond. Kortom: (meer) background video is niet altijd beter.

Video levert aandacht voor je content

Het gebruik van video in bijvoorbeeld posts op social media en ook steeds meer in nieuwsbrieven komt voort uit een simpele gedachte: beweging trekt mensen. Om de aandacht in een omgeving waar ook anderen om aandacht vragen op je te vestigen is video een geschikt middel. Op je eigen site concurreer je met jezelf. Want hoe mooi ook: een video kan ook de aandacht afleiden van de bestelbutton of het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief. Het tonen van een video op alle pagina’s zonder daar over na te denken, heeft zeer waarschijnlijk een nadelig effect op je conversie. Tijd voor background video conversie optimalisatie.

Bewegend beeld en emotie gouden combinatie

In de psychologie wordt gesproken over twee systemen in het brein: Emoties en Instincten (systeem 1) en Ratio en Denken (systeem 2). Voor het overbrengen van emoties (systeem 1) is bewegende beeld heel geschikt. Helemaal als dit kort een krachtig is, zoals bijvoorbeeld de 5-seconden gif’s van Giphy. Dit heeft alles te maken met onze beperkte aandachtsspanne. Dit emotionele systeem 1 staat altijd ‘aan’ en heeft een heel goed uithoudingsvermogen. Meerdere video’s, indrukken en actiebuttons tegelijkertijd zijn geen probleem voor systeem 1. Kortom, wil je mensen emotioneel raken: overdonder ze met bewegende beelden (en geluiden).

Bewegende beelden frustreren conversie

Bij vrijwel iedere site wordt het succes uiteindelijk afgemeten aan de conversie(ratio). Hoeveel mensen hebben zich bijvoorbeeld ingeschreven voor de nieuwsbrief, hun gegevens achtergelaten, een informatiepakket aangevraagd en/of iets besteld? Bij alle genoemde acties komt systeem 2 om de hoek: de ratio. Want er moeten keuzes gemaakt worden. En hoewel sommigen terecht zeggen dat emotie hierbij ook een belangrijke rol speelt, is dat toch minimaal samen met systeem 2. Maar systeem 2 is snel uitgeput en kan meer één ding tegelijk. Een omgeving met veel afleiding is dan funest: systeem 2 raakt uitgeput. Waardoor het beslis- én conversieproces stokt.

Background video conversie optimalisatie

Bovenstaande betekent kort gezegd dat bewegend beeld in overvloed aanwezig kan / moet zijn wanneer je mensen emotioneel wilt raken, en afwezig moet zijn als je mensen wilt laten beslissen. Het is altijd aan te raden bezoekers de mogelijkheid te geven de tekst en afbeeldingen van je site te verbergen om de video te kunnen bekijken. En daarbij eventueel het geluid aan te zetten. Omgekeerd moet het ook mogelijk zijn de video uit te schakelen. Zodat bezoekers desgewenst op iedere pagina ‘rationeel’ kunnen handelen. Dit is overigens ook een zegen voor bezoekers die snel afgeleid zijn. Als we weer even kijken naar Plate: de pagina met productinformatie is juist weer heel sober gehouden. Ideaal om systeem 2 zijn werk te laten doen. Als je hier meer over wilt lezen, kan ik je aanraden ‘Hot Topic 6: Psychologie’ te lezen in het Marketingfacts Jaarboek.

Relevante video belangrijk

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat content met een relevante afbeelding 94% meer views krijgt dan content met een ‘algemene’ afbeelding. De meerwaarde van een afbeelding blijkt ook nihil als deze niet relevant binnen de content. Concluderen dat deze cijfers ook zo voor video gelden is wat kort door de bocht. Echter is bij afbeeldingen net als bij video het emotionele systeem 1 aan het werk. Niet relevante video’s kunnen daarom hun doel weleens voorbij schieten: bezoeker niet emotioneel geraakt, maar wel rationeel gehinderd. Iets om rekening mee te houden als je een stockvideo gebruikt voor je background video conversie optimalisatie.

Background video site seo voor mobiel

Naast een psychologie speelt nog een ander aandachtspunt: de techniek. Om preciezer te zijn: de mobiele techniek. Hoewel de verbindingen steeds sneller worden, wil dit bij mobiel browsen nog wel eens tegenvallen. Wat lange laadtijden tot gevolg heeft. Bovendien spelen ook niet alle mobiele browsers (automatisch) video af. Bijvoorbeeld om de gebruiker te beschermen tegen ongewenst datagebruik. Zorg daarom dat automatisch een stilstaande achtergrond wordt ingeladen als de video niet wil starten. En een mobiel onvriendelijke site wordt gestraft door Google met een lagere ranking. Vandaar ook de kop ‘background video site seo voor mobiel’. Om maar aan te geven dat het seo-vraagstuk net zo belangrijk is als de background video conversie optimalisatie.