Keywords en signaalwoorden voor video en social media content weergegeven in wordcloud als hand

Keywords zijn niet alleen belangrijk voor SEO, ook in het realiseren van bereik via video en social media neemt hun rol toe. De berg content wordt steeds groter. Om niets te missen scannen we alles wat voorbijkomt op ‘signaalwoorden’. Dit zijn woorden waarin we onszelf of onze problemen herkennen. Voor je doelgroep of persona zijn de zoekwoorden die ze invoeren in zoekmachines ook belangrijke signaalwoorden. Gebruik deze in afbeeldingen, headers en koppen. Dan krijgt de content met die woorden krijgt meer views, wat leidt tot meer shares en uiteindelijk een hoger bereik.

Keywords voor SEO, video en social media content

Het belang van een goede keyword analyse of zoekwoorden onderzoek voor SEO is algemeen bekend. Minder helder is dat kennis van keywords / zoekwoorden ook heel waardevol is om het bereik video- en social media content te vergroten. De keywords die men ingeeft in zoekmachines zijn dezelfde woorden als waarop men ‘scant’ in koppen en titels. Ofwel ‘signaalwoorden’: komt dat woord voorbij (in tekst, beeld of geluid), dan is dat het signaal dat dit mogelijk interessant is. Bovendien herkent de bezoeker zich eerder in een tekst met signaalwoorden. Simpelweg omdat hij of zij het zelf ook zo zou zeggen. De kop en content zijn dan geschreven in de ‘eigen’ woorden van de doelgroep of persona, en sluiten zo meer aan bij de beleefwereld.

Bepaal keywords voor views, shares en bereik

De hoeveelheid content die iemand dagelijks krijgt aangeboden is veel te veel om allemaal te consumeren. Anderzijds zijn mensen bang om iets te missen. Dit resulteert in het snel scannen van alles wat voorbij komt. En dat scannen gebeurt altijd in dezelfde volgorde van beeld, header, tekst en onderbouwing. Het beeld trekt de aandacht waarna de kop / header en inleiding / beschrijving het signaal moeten afgeven om verder te kijken en/of lezen. Hierbij kun je natuurlijk ook al keyword in het beeld verwerken. Iets wat op o.a. Youtube ook steeds meer gebeurt. Het niet goed invullen van deze stap is een belangrijke oorzaak dat inhoudelijk goede content niet wordt bekeken. Een header en inleiding met de juiste signaalwoorden zorgen voor meer views, wat leidt tot shares en daardoor voor meer bereik.

Video heeft (gesproken) keywords nodig

Zoals hierboven al naar voren komt kan ook video kan niet zonder het gebruik van keywords als signaalwoorden in de titel en in de beschrijving. Dit omdat:

 • bij een video een kop en beschrijving met signaalwoorden een ‘herkenbaar’ gevoel geven
 • zoeken naar video’s op Youtube, Google, Facebook en Instagram op basis van keywords en/of #hashtags gaat
 • signaalwoorden in videothumbnails (afbeelding die je ziet voor video start) kunnen terugkomen
 • in de video zelf ook signaalwoorden kunnen worden uitgesproken

Tijd steken in zoekwoordenonderzoek of een keyword analyse is bij videocontent daarom minstens even belangrijk als bij geschreven content.

Ook bereik buiten think- of oriëntatiefase

Zoek- of keywords worden veelal ingezet ten behoeve van SEO. Dat is de fase waarin mensen zelf actief op zoek gaan, veelal door zoekwoorden in te te voeren in een zoekmachine. Dit is de tweede fase in het aankoopbeslisproces volgens veel modellen (zoals het STDC– en het AIDA-model). Door de inzet van keywords in social media en video wordt de  doelgroep of de persona al in de eerste fase van het aankoopproces met het zoek- en signaalwoord geconfronteerd. Men is in deze fase nog niet op zoek. Waardoor ook de zoekwoorden die men later gaat gebruiken als men het product zoekt kunnen worden beïnvloed. Belangrijkste is echter dat de aandacht wordt getrokken nog voor men via een zoekopdracht wellicht wel bij de concurrent uit komt.

Zoekwoorden bepalen met klanten en bezoekers

Achterhalen op welke op welke signaalwoorden jouw doelgroep of persona reageert kan via een ’traditioneel’ zoekwoordenonderzoek. Want zoals gezegd zijn de woorden die worden ingegeven in zoekmachines dezelfde als waarop de content wordt gescand. Een hele belangrijke (en voor de hand liggende) bron is je huidige klant. Uit gesprekken en door gericht te vragen kun je vrij snel een beeld krijgen van de zoektermen die je klanten gebruiken. Ook kun je op social media kijken hoe het gebruik van taal en termen door je klant is.

Ook een interessante groep om te onderzoeken zijn je huidige sitebezoekers. Google Search Console biedt inzicht in gebruikte keywords / zoekwoorden / zoektermen. Het laat zien:

 • via welke zoekwoorden mensen op je site zijn gekomen
 • wat je ranking is in de zoekresultaten van op elk van de zoekwoorden en zoektermen
 • wat de click-through-ratio (CTR) is op elk van die zoekwoorden en zoektermen
 • het totaal aantal vertoningen van  je site in de resultaten voor elk zoekwoord / zoekterm

Naast een overzicht per zoekwoord / zoekterm, laat Google Search Console ook resultaten per pagina, per land en per apparaat (desktop, mobiel of tablet) zien. Op deze manier zou je bijvoorbeeld met verschillende signaalwoorden op verschillende social media kunnen gaan werken. Als de keywords van mobiele gebruikers erg afwijken van laptopgebruikers, dan kun je op social media met veel mobiele gebruikers andere keywords gebruiken dan op social media met meer laptopgebruikers.

Suggesties video en social content keywords

Vragen aan klanten en kijken naar bestaande bezoekers heeft een belangrijk nadeel: het maakt niet duidelijk welke zoekwoorden en -termen potentële klanten en interessante doelgroepen gebruiken die je nu niet (voldoende) bereikt. Om voor deze groepen interessante zoekwoordsuggesties te krijgen kun je gebruik maken van diverse tools:

 • via Ubersuggest krijg je suggesties voor longtail (combinaties van) zoekwoorden gericht op je niche
 • de Zoekwoordplanner van Adwords geeft suggesties op basis van traffic en concurrentie op een zoekwoord
 • de populariteit van zoektermen ten opzichte van elkaar is te zien via Google Trends
 • denk ook aan mogelijke synoniemen. Deze zijn te vinden via Synoniemen.net

Wie vaker zoekwoordenonderzoek doet ten behoeve van SEO herkent deze tools wellicht. In feite maakt het namelijk niet uit of je zoekwoordenonderzoek doet voor SEO, voor Social Media of voor videocontent. Wie meer wil weten kan het artikel over zoekwoorden analyse en zoektermen onderzoek lezen.

Effect keywords in video- en social content testen

Om het effect van de signaalwoorden op bijvoorbeeld views, shares en bereik vast te stellen kun je gaan testen. Door bijvoorbeeld posts op Social Media te plaatsen met en zonder signaalwoorden. Of verschillende signaalwoorden per post. En vervolgens de resultaten te vergelijken. Belangrijk is dan wel dat je hebt bepaalt wat je doelen en KPI’s zijn. Zonder dat kun je nooit bepalen of het gewenste effect wordt gehaald, omdat je niet weet wat je moet weten.


Over de auteur

Nick Nijhuis vergroot als marketingcoach de opbrengsten uit online marketing. Daarnaast is hij hogeschooldocent en projectleider op het gebied van digital marketing.