Bouwen aan links naar content voor hoge positie in Google

Het verhogen van je ranking in Google is een ware kunst. Het is iets waar zelfs de beste online marketeers soms moeite mee hebben. Linkbuilding wordt steeds belangrijker daarin. Is dat iets wat ik zelf kan doen om mijn Google ranking te verhogen?

Linkbuilding is vast een term die je al eerder hebt horen vallen. Misschien ben je er zelfs al mee aan de slag gegaan. Er zijn echter wat veranderingen gaande op dit gebied. Verandering waarin misschien wel kansen liggen voor jou!

Hoog in Google door kwalitatieve backlinks

Als je al eens eerder bezig bent geweest met linkbuilden dan klinkt de term linkruil je vast bekend. Met een linkruil plaats jij een link naar het domein van je ruilpartner en je partner doet hetzelfde voor jou op zijn domein(en).

Deze manier van linkbuilding is iets waar vele mensen die werken als online marketeer vaardig in zijn geworden. Er werden speciale websites gemaakt, alleen maar om links op te ruilen of verkopen. Google was natuurlijk niet blij met deze vorm van link manipulatie en is er sindsdien mee bezig om deze websites te ‘straffen’.

Geschikt of ongeschikt? voor linkbuilding zijn links van site gericht op linkbuilding ongeschikt
Voor een hoge kwaliteitsscore zijn links van sites gericht op linkbuilding ongeschikt

De straf die Google deze websites heeft gegeven is dat links vanaf linkbuilding websites minder waarde hebben gekregen. Hoewel je ontzettend veel links binnen kan halen met een linkruil heeft het veel meer waarde om links van ‘echte’ websites te werven. Kwaliteit gaat écht boven kwantiteit in het moderne linkbuilding.

Wat zijn kwalitatieve backlinks?

relevante kwalitatieve backlinks

Als je op zoek bent naar kwalitatieve backlinks naar je website dan is de eerste factor waar je naar kijkt relevantie. Voor een uitzendbureau voor studenten zouden relevante links bijvoorbeeld vanaf een studentenblog kunnen komen. Een link vanaf een ziekenhuiswebsite heeft voor zo’n bedrijf een stuk minder waarde.

Domain Authority via linkbuilding

De domain authority van een website is een indicatie van hoeveel waarde een link vanaf deze website heeft. Een link vanaf een website met een Domain authority van 40 zou waarschijnlijk meer waarde hebben dan een website met een Domain authority van 15.

Linkbuilding en Page Authority

Page authority lijkt heel erg op domain authority. Maar in plaats van de waarde van de hele website inschatten, schat het de waarde van een specifieke pagina in. Een link vanaf een pagina met een hogere Page authority kan meer waarde hebben dan een link met lager Page authority.

Spam score

Een laatste factor waar je naar kan kijken is de spam-score van een website. Deze score geeft een inschatting van hoe groot de kans is dat een link vanaf deze website door Google gezien wordt als ‘badlink’.

Al deze scores kunnen bekeken worden met een tool zoals Mozbar. Er zijn ook enkele gratis Domain authority checkers beschikbaar maar deze hebben minder functies. Lees hier meer over badlinks en het werven van kwalitatieve backlinks.

Wat kun je nog meer met Domain authority?

Concurrentieniveau op zoektermen

Domain authority kan gebruikt worden om het concurrentieniveau op een bepaalde zoekterm te meten. MOZ heeft een speciale ‘difficulty’ meter toegevoegd aan hun SERP (search engine results page) analyse. Deze meet de Domain authority van de eerste 10 zoekresultaten van een zoekopdracht en zet deze om in een ‘Difficulty score’. Hoe meer websites met een hoge autoriteit op de eerste pagina van zoekresultaten verschijnen, hoe hoger de score.

Overzicht moeilijkheid hoge positie in Google op zoekterm ‘online marketing’

Dit betekent dat je kan inschatten hoe haalbaar is om te stijgen in de zoekresultaten voor een bepaalde zoekterm. Is de difficulty score erg hoog? Dan is het misschien handig om een andere zoekterm te bedenken. Dan heb je een grotere kans om hoger te ranken in de zoekresultaten!

Succes campagne meten

Als je een linkbuilding campagne voert is het natuurlijk handig om de resultaten van deze campagne te kunnen zien. Hiervoor wordt vaak de Domain authority waarde van een website gebruikt. Hoe meer je Domain authority stijgt, hoe succesvoller de campagne lijkt.

Een hogere Domain authority is een indicatie van betere vindbaarheid en daarmee meer conversies. Niet verkeerd dus om hierin te investeren!

Ik hoop dat je volop gebruik gaat maken van domain authority en dat je deze informatie kan gebruiken om hoger in de rankings van Google te komen.


Over de auteur

Nora Dekker is werkzaam bij YoungCapital als junior online marketeer en gastblogger. Zij houdt zich o.a. veel bezig met SEO. Hiernaast is zij ook studente creative business.